2013. március 18., hétfő

Közös Konyha ötletelés

 'Like a hairdesser who knows the tricks'

Mint a jó fodrász, tudja a trükköket

Két installáció terve született meg a múlt heti közös ötletelés eredményeképpen. Pontosabban három installációt vázoltunk fel, és abban maradtunk, hogy kettőt ezek közül kivitelezünk a szombati workshopon a FUGÁban. Az egyik terv a perspektívák fogalma köré épül, amit Ági vetett fel a két héttel ezelőtti workshopon -- és mert nekem is fontos ez a fogalom, nem tudtam csak úgy elmenni mellette. A másik terv vetített képeket használ, központi gondolata az adaptáció és az egység felé törekvés.

A harmadik (szintén vetített) installáció kifejezetten az A38 terére komponáltuk, így azt a következő, májusban induló workshop-sorozatra tudjuk átmenteni, én pedig azon leszek, hogy annak a menetébe valahogy beépíthető legyen a kivitelezése körüli közös akció.

Az installációk megépítését egyrészt a workshop-sorozatot lezáró gesztusnak tekintem, és kíváncsian várom a megvalósítást. Ugyanakkor úgy érzem, hogy ezzel a két tervvel félútig jutottunk az ötletelés és a megelőző beszélgetések közben felmerült gondolatok kiaknázásában. Sokan sok izgalmas meglátást osztottatok meg szóban, számomra -- és remélhetőleg mások számára is -- fontos szempontok és kérdések merültek fel ott, amiknek csak részben eredtünk a nyomába. Ezt szeretném még a következő alkalommal egyensúlyba hozni. A helyzet tehát az én szememben nyitott, a záró tervek egyben kiindulópontok. Az utolsó alkalom tehát egyrészt az installációk fizikai megvalósításáról fog szólni, másrészt alkalom lesz néhány tartalmi kérdés továbbgondolásra is. 

A szombati készüléshez is nyitottam fórum-topikot, használjuk a praktikus egyeztetéshez!



The result of last week's brainstorming is the plan of two -- well, actually, three -- installations. We have agreed to set up two of these at the workshop in FUGA on Saturday.  One of the plans is built around the concept of perspectives, which Ági raised two weeks ago, and which did not go unnoticed, important as it is to me. The other uses projected images, and is centered around the concepts of adaptation and striving for some kind of unity.

The third installation was composed specifically for the space of the A38, and so we can save it for the next series of workshops launching in May. I will aim to give room for such an action somehow in that process.

On one hand, I see the building of the installations as a closing gesture of the workshop series. On the other hand, as much as I am curious to see how they will be completed, I feel that we are halfway in exploiting the ideas that came up during the discussion and brainstorming preceding the planning. Many of you have shared exciting issues during the discussion, and aspects that are important to me -- and hopefully to others as well -- were only partially explored. I would like to balance this out next time. So I see this as an open situation, and consider the final plans starting points at the same time. The last workshop, then, is also an invitation to continue exploring some more content. 

I have also opened a forum topic for the preparations for this Saturday, we can use that for coordinating practical matters!

2013. március 16., szombat



Remélem, mindenki tudja már, hogy a jövő héten szombaton és vasárnap is lesz workshop!
Két héttel ezelőtt Litza irányításával megterveztük a jövő vasárnapi záró főzés és vacsora közös menüjét.

A menü megkomponálásánál természetesen építettünk az eddigi munkákra és azokra a főzési rutinokra, amelyeket a jelen lévők aznap megosztottak velünk. Minden fogás mögött van történet, élmény, utalás. Ezzel együtt az ételsor teljes egészében a vendég művész-szakácsunk konyhai repertoárjának elemeiből állt össze, az utolsó két fogás pedig teret enged az egyéni improvizációnak is.

A vacsora és a menü témájáról fórumtopikot is nyitok, kapcsolódjatok be a beszélgetésbe!

Íme tehát a menü.


Az első fogás
Inspirációja Virág meleg, otthonos currys porfestménye az első workshopról.
Édesburgonya, sütőtök, krumpli lilahagymával, fekete köménymaggal, kardamommal, római köménnyel.




A második fogás
Inspirációja az átalakulás fogalma, ami számomra fontos vezérfonala a workshopoknak. Átfordítottunk képeket receptbe azután ételbe, egymás képeit alakítottuk valami mássá rétegeléssel, és új jelentéseket adtunk ismert vagy ismeretlen eredetű munkáknak.
Köményes fűszeres tészta receptje csokis sütivé alakítva. Litza hosszas próba-szerencse folyamat útján tökéletesítette ezt a receptet, és most nekünk is megmutatja, hogyan.



A harmadik fogás
A frisseség visszatérő témája legelőször Banu táj- és ízélményt asszociáló porfestménye kapcsán merült fel.
Különféle csírákat fogunk kóstolni.



A negyedik fogás
Az ismeretlen felfedezése
Litza nagy kedvence, a cékla lesz a fő összetevő, reszelve kombináljuk répával, zellerrel, almával, körtével és joghurtos-majonézes öntettel, ki-ki ízlése szerint.

A titokzatos Tárgy, az ismeretlen Másik és a (többek számára) rejtélyes Céklák a sarokban
The enigmatic Object, the unknown Other, and the Beets (a mystery to several of us) in the corner

Az ötödik fogás
Terülj asztalkám feltétekkel. Pizzát sokan szeretünk sütni. Ezúttal Masod osztotta meg velünk, hogyan ötvözte a gyors, mindig-kéznél mélyhűtött pizza és az utánozhatatlan házi készítésű pizza előnyeit.
A tésztát és a feltéteket mi adjuk, a saját mini-pizzáját mindenki maga állítja össze.


Minden ehető lesz....
They will all be edible....




As hopefully everyone knows by now, we will have a workshop on both Saturday and Suday next week.
Two weeks ago Litza led some brainstorming to help her compose the menu of the closing dinner for next Sunday.

Naturally, we based the composition on the works created so far, as well as on the cooking routines that the participants present shared with us then. There is a story, experience or reference behind each dish. That said, the whole menu is a combination of elements from the repertoire of our guest artist-cook, while the last two dishes leave some room for individual improvisations as well. 

I am also opening a forum discussion in the theme of the dinner and menu, please make sure to check it out!

Here is the menu.

The first dish
The inspiration is Virág’s warm, cozy curry powder painting from the first workshop.

Sweet potato, winter squash and potatoes with red onions, nigella seeds, cumin and cardamoms.

The second dish
Inspired by the concept of transformation, which for me has been a core idea throughout the workshops. We have turned pictures into recipes then food, we transformed each other’s paintings into something else by layering, and we gave new meanings to works of known or unknown origin.

A recipe for a savory pastry with caraway seeds, transformed into a sweet chocolate cookie.  A result of lots of trial and error and many versions. Litza will give us some insight into the process.

The third dish
The recurring theme of freshness first came up in connection with Banu’s powder painting associating a landscape with taste experiences.

We will be tasting different sprouts.

The fourth dish
Exploring the unknown

Litza’s big favorite, the grated beet will be the main ingredient, and we can combine it with carrots, celery, apples and pears, with plain yogurt and mayonnaise for dressing.

The fifth dish
Toppings as you please! Many of us love making pizza -- this time it was Masod who shared how he combines the benefits of the ready.made, quick frozen pizza and the unmatched home made dough and toppings.
The dough and toppings will be provided, and everyone can make their own mini pizzas.


2013. március 8., péntek

SATURDAY Mar 9 A38 ship 10:30 Common Kitchen
Installations, and Projections
Március 9, SZOMBAT, A38 hajó Közös Konyha
Térplasztika, installáció, projekció